Пътувайте със Един от Самолетите на Авиокомпания Bulgaria Air

Bulgaria Air е основният превозвач на Република България и е собственост на Химимпорт. Компанията е основана през 2002г., като първоначално се е казвала „Balkan Air Tour”, но в края на годината е преименувана на Bulgaria Air след Заповед на министъра на транспорта и съобщенията, като по тази начин компанията става държавна.

С указ на Правителството на Сакскобургготски, Bulgaria Air ЕАД е създадена през последния месец на 2002г., което е един месец след като авиокомпанията „Балкан“ фалира. Bulgaria Air лети за първи път на 4-ти декември, като полетът с капацитет 60 души минава през градовете София, Лондон и Париж.

Авиокомпания Основана Централа Директор Дестинации Флот
Bulgaria Air
2002 България Янко Георгиев
Христо Тодоров
26 10

Имало е слухове, че компанията е можела да бъде продадена на чуждестранен инвеститор, но в крайна сметка няколко местни компании начело с Hemus Air се оказаха единствените кандидати заедно с италианските авиолинии Air One. Офертата на Hemus Air е била 6.6 милиона Евро, като те също са обещали да инвестират допълнителни 86 милиона Евро в следващите пет години. От тогава, всички полети на Hemus Air и Viaggio Air се ръководят от слятата компания Bulgaria Air.

Компанията е първа по пазарен дял в страната, а през 2016г. регистрира приблизително 1.2 милиона пътника за редовни и чартърни полети, което е с 2% по-малко от числата за 2015-та. През 2008-ма година, компанията става членка на IATA.

Дестинации

До кои страни може да летите с България Еър? Авиокомпанията Bulgaria Air притежава 24 самолета и лети с тях до 22 различни града в 20 държави, сред които някой от основните градове в Близкия Изток и Европа.

Също така, компанията предлага чартъри и бизнес полети до 100 места. Това е факт благодарение на партньори като British Airways, Air France, AirBerlin, Alitalia, KLM и Iberia. Заедно с тях, авиокомпанията предлага над 400 полета до дестинации из цял свят.

Някои от най-популярните места за пътуващите от българската столица са Рим, Франкфурт, Барселона, Цюрих, Лондон, Москва, Ларнака, Виена и Амстердам. Голяма част на полетите на Bulgaria Air се извършват от 2-ри Терминал, освен испанските градове, които предимно са от Терминал 1.

От Варна и Бургас можете да летите до Москва, но понеже компанията предлага вътрешни полети между тези два града и София, то на практика всяка дестинация е достъпна за вас ако сте съгласни да пътувате до столицата.

На 30 юни 2004г. компанията става официален превозвач на България до 22 държави и има провежда международни полети до 15 от тях. Bulgaria Air e компания с дълги традиции, затова тя постоянно търси нови начини да подобри услугите си.

Услуги

Услуги на България Ер от които да се възползвате! Bulgaria Air разполагат със Sky Shop, от където пътниците им могат да си купят различни продукти на известни международни марки. Ако знаете какво искате предварително, то може да си го поръчате онлайн на сайта на Bulgaria Air. В такъв случай ще сте сигурни, че желаната от вас стока ще бъде доставена на борда специално за вас.

Bulgaria Air предлага различни услуги и за най-лоялните си клиенти. Eдна от тях е FLY MORE програмата, която дава възможност на често пътуващите с компанията да събират бонус точки и да ги разменят за различни привилегии и услуги, като например:

 • Допълнителни билети за полети на Bulgaria Air
 • Възможност за взимане на допълнителен багаж до 23 кг. в допълнение към разрешеният такъв за съответния клас (само ако имате Златно членство)
 • Атрактивни отстъпки при наемане на кола от SIXT
 • Възможност за надграждане до бизнес класа при покупка на билет за икономична
 • Ваучери за бизнес ложата на летището за тези от вас със Златни членски карти, както и безплатни напитки и кетъринг
 • Ваучери за намаление ако пътувате на рождения си ден

Какви са предимствата на програмата FLY MORE? Програмата има три нива на членство, от които можете да се възползвате:

 • Основно ниво – от тука започва събирането на точките. Клиентът получава временна карта, на която е изписан идентификационен код.
 • Сребърна карта – Това е членска карта, която получавате завинаги. Собственикът на картата може да размени бонус точките си за билети или други услуги.
 • Златна карта – Златната карта може да бъде придобита при достигане на 30,000 точки в рамките на 18 месеца. Нейните притежатели получават повече точки при всяко пътуване, както и много други бонуси.

Условия за багаж

Когато пътувате с авиокомпания България Ер, имате право както на ръчно преносим така и на регистриран багаж, който да бъде транспортиран чрез багажното отделение на самолета.

Ръчен багаж

Пътниците на Bulgaria Air имат право на 10кг ръчен багаж който не може да надвишава размерите 55х40х20см. Ръчно преносимия товар не подлежи на таксуване.

Чекиран багаж

Как в България Ер се прави чекиране на багажа? Освен ръчния багаж, вие имате право и да вземете със си себе (ако пътувате в икономичната класа) чекиран куфар не по-тежък от 23кг, като сумата от размерите му трябва да е до 158см. В бизнес класа, броят на позволения чекиран багаж се увеличава до 2, като максималното тегло си остава 23кг за всеки от тях.

Ако пътувате с бебе под 2 годишна възраст, то можете да вземете за него 10кг багаж с размери 115см. За взимането на бебешки колички не се заплаща допълнително, но пък те трябва да бъдат предадени/взети при качване/слизане от самолета.

Ако пътувате с музикални инструменти или други подобни предмети, които са лесно чупливи или по-големи от допустимия размер, то можете да ги вземете в пътническата кабина, но само ако си закупите допълнително място.

На 1-ви март 2017г. беше въведена промяна в тези правила, като багажът с Bulgarian Air включва само ръчен багаж, като пътниците могат да си доплатят ако искат по-голям чекиран такъв. Тези нововъведения са факт в много други авиокомпании, включително Уизеър, така че това не трябва да бъде изненадващо за българските пътници.

Регистрация

Регистрация за полет на борда на България Еар! Пътниците които пътуват с Bulgaria Air не трябва да се регистрират предварително за полета онлайн, защото това може да се направи безплатно и на самото летище.

Разбира се, някои полети предлагат и онлайн чекиране, което е добра опция, особено ако искате да изберете на кое място да седите. Онлайн регистрацията обикновенно започва 24 часа преди самия полет.

Кратка информация за компанията

 • Година на създаване: 2002г.
 • Седалище: София, България
 • IATA код: FB
 • Притежавани самолети: 2 самолета Airbus A319-100 (капацитет 134 и 140 места), 3 самолета Airbus A320-200 (капацитет 180 места), 1 самолет Avro RJ70 (капацитет 26 места), 4 самолета Embraer 190 (капацитет 108 места)
 • Предлагани полети: Тирана, Виена, Брюксел, Бургас, София, Варна, Ларнака, Пафос, Прага, Копенхаген, Кайро, Париж, Берлин, Кьолн, Дюселдорф, Франкфурт, Хановер, Лайпциг, Щутгарт, Атина, Будапеща, Дъблин, Тел Авив, Милано, Рим, Бейрут, Триполи, Амстердам, Осло, Лисабон, Скопие, Букурещ, Москва, Санкт Петерсбург, Аликанте, Барселона, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Валенсия, Стокхолф, Цюрих, Истанбул, Дубай, Лондон, Манчестър
 • Излитане от България: София, Варна, Бургас

Допълнителна Информация

 1. Рекордният Пътник №5 000 000 Кацна на Летище София (Полет на България Ер от Варна)
 2. Пътниците на Летище София се Увеличиха с над 80% (5 милиона Пътници През 2016 г)
Публикувана на 17 октомври 2019 от Димитър Георгиев
Върни се в началото